Hipertansiyon sistolik kan basıncının (büyük tansiyon) 140 mmHg, diyastolik kan basıncının da (küçük tansiyon) 90 mmHg veya üzerinde bulunmasıdır.
Türkiye’de yaklaşık olarak her 3 kişiden 1’inde hipertansiyon görülür. Bu oldukça yüksek bir orandır. Hipertansiyon göz, böbrek ve kalp gibi organlarda hasara neden olmaktadır. Gözde körlüğe neden olabilecek sorunlara yol açabilir. Böbrek fonksiyonlarının yitirilmesine bağlı böbrek yetersizlikleri hipertansiyonun bir sonucu olarak ortaya çıkar.
Tuz alımı ile hipertansiyon arasındaki ilişki yapılan çalışmalar ile kesinleşmiştir. Aşırı tuz tüketiminin yaşın ilerlemesi ile birlikte kan basıncının yükselmesine ve hipertansiyonun gelişimine katkıda bulunduğu bilinmektedir. Kan basıncının artmasının en güçlü faktörü tuz tüketimidir.
Türkiye’de günlük tuz alımının diğer ülkelere göre daha fazla olduğu belirlenmiştir. Sağlıklı yetişkinler için önerilen ortalama günlük tuz miktarı yaklaşık 6 gram iken Türkiye’deki günlük tuz alımı ortalaması yaklaşık 18 gramdır.
Tuz %40 sodyum, %60 klordan oluşmaktadır. 1 tatlı kaşığı tuz 6 gramdır. Bu miktar, tüm gün tüm besinlerden alınması gereken tuz miktarıdır.
Çok tuz içeren gıdalar:
- Kabartma Tozu
- Bulyon Küpleri, Toz Et Tabletleri
- Salam, Sucuk, Jambon ve Marine Etler
- Krakerler
- Turşular
Yüksek tuz miktarına sahip yiyecekler:
- Sucuklu yumurta 5.5 gram
- Kuru fasulye 8.6 gram
- Hamburger 3 gram
- İskender 8 gram
- 1 dilim pizza 5.5 gram