Mısır şurubu vücuda alındığında vücudumuzun şeker dengesini alt üst eder, biyolojik sistemleri bozar ve uzun vadede kansere sebep olabilir. Mısır şurubunun kanserli hücreleri beslediği de bilinmektedir. Alerjik hastalıklara neden olabileceği gibi bunun yanında karaciğeri büyütücü etkisi olduğu saptanmıştır.
Alzheimer hastalığı riskini artırdığı ve vücutta hormonsal dengesizlikler yaparak, östrojen, testosteron gibi hormonların salgılanma mekanizmalarında bozucu etkileri bilinmektedir.
Mısır şurubu sentetik bir şeker türüdür ve mısır nişastasından kimyasal yöntemlerle elde edilmektedir. Hazır ürünlerde tercih edilme nedeni ucuz olması ve gerçek şekere göre daha fazla tatlı tadı vermesidir. Marketlerden satın aldığımız ambalajlı gıdalarda farklı isimle karşımıza çıkıyor. Bu nedenle ambalajların içerik kısmında dikkat etmek ve ürün etiketlerini iyi okumak gerekir.
Batılı ülkelerde mısır şurubu kullanımı için sınırlı kota varken (ABD’de %2, Almanya’da %8, Fransa’da %5) Türkiye’de bu oran, %15’tir.
Bir Ürünün İçinde Glikoz Şurubu Olduğunu Nasıl Anlarım?
Aldığınız ürünün içindekiler kısmında aşağıda yazılardan birisini görürseniz mısır şurubu içerir demektir, bu ürünleri sakın tüketmeyin.
- G37 – Glikoz Şurubu (DE-37)
- G40 – Glikoz Şurubu (DE-40)
- G58 – Glikoz Şurubu (DE-60)
- G95 – Glikoz Şurubu(DE-97)
- M50 – Yüksek Maltoz Şurubu
- M38 – Maltoz Şurubu
- F85 – Fruktoz Şurubu
- Yüksek Fruktozlu Glikoz Şurubu
- Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ)
Hangi Gıdalarda Bulunur?
Mısır şurubu, nerdeyse tükettiğimiz her ambalajlı gıdanın üretiminde kullanılıyor. İçtiğiniz kolada, meyve suyunda, gazozda, yediğiniz çikolatada, tatlıda, pastalarda. Sadece ambalajlı ürünlerde yok pastanelerden aldığınız ürünlerde de maliyeti düşürme açısından kullanılmaktadır.
Pastaneden bir ürün aldığınızda hangi şekeri kullandıklarını mutlaka yetkili birine sorun. Ayrıca mısır şurubu ürünün raf ömrünü de uzatmaktadır. Pastane ürünlerinin kolay bozulmaması tatlıların kısa sürede şekerlenmemesi nedeni de aslında bu yüzden.
Sağlığınız İçin Bu Ürünlerden Uzak Durun
İnce bağırsaktan emilerek karaciğere gelen früktoz metabolize edilmek için insüline gerek duymuyor. Bu bir avantaj gibi görünse de değişik metabolik süreçler için vücut çok az früktoz kullanabiliyor. Geri kalan tüm früktoz ise kan yağlarına dönüşüyor. Mısır şurubu içeren bir besin tükettiğinizde genellikle karşılaşılan his derin bir açlığın başlaması olur. Bu açlık kan şekerinizin düşmesi anlamına gelir. Aslında beynimiz açlığı midenin doluluğu ile değil kanımızdaki şeker oranına bakarak ölçer.
Doyma hissine katkı sağlamayan mısır şurubu aşırı miktarda yiyecek-içecek tüketmenize neden olur. Ayrıca tip 2 diyabet hastalığının oluşmasında da etkisi vardır. Tip 2 diyabetle birlikte kalp damar hatta kansere kadar gidebilecek hastalıklar ile böbrek yetmezliği, görme bozukluğu ortaya çıkabilir. Bunun için gıdaları tüketirken içeriklerine çok dikkat etmemiz lazım.