Kilo vermek için elinizden geleni yapıyor ama bir türlü veremiyorsanız bir yerlerde yanlış yapıyor olmanız mümkün. İşte o yanlışlar;
Moda diyetler
Fazla kilolardan kısa zamanda kurtulma isteği, estetik kaygılar, ticari kaygılar ve medya faktörü tercih edilme nedenleri oluyor. Oysa ki tam tersine kısa zamanda kilo ile ilgili problemimizi aşmak isterken, kalıcı olumsuz sonuçlarla karşı karşıya kalmaktayız. Bu tarz diyetlere ulaşmanın kolay olması tercih nedenimiz olsa da sonuçlarının kısa süreli olması kısa zamanda zayıflatmayı vaat eden diyetler şişmanlamanıza yol açabilir.
Ayrıca ciddi psikolojik sıkıntılar yaratmaktadır. İlk 3-7 günde kiloda hızlı değişiklik sağlamaları, vücuttan su atıldığı için oluyor. Diyet yapanların en büyük şikayeti diyete karşı dirençli duramamaktır. Özellikle kısa süreli şok diyetlerle hızlıca verilen kilolar ilk anda mutluluk verir ancak belli bir zaman sonra duran kilo verme, insanı umutsuzluğa ve beraberinde aşırı yemek yemeye iter.
Ekmeği kesmek
Diyet yapmayı karbonhidrat tüketmemek zannederek başta ekmek olmak üzere tüm karbonhidrat kaynaklarını keserek sağlıklı kilo verilmez. İhtiyacınız olan karbonhidratı glikojen deposu ve kandaki şeker bitince kas içerisindeki karbonhidrattan kullanmaya başlar, bu da kas kaybı anlamına gelir ve vücut beraberinde su kaybeder. Yani diyette karbonhidratı kesen kimse tartıdaki sonucu görünce kilo verdiği yanılgısına düşer ancak gerçek olan vücudun kaybettiği yağ değil, kas ve sudur.
Tek çeşit besinlerle beslenmek
Kalorisi az olduğu için her öğünde sebze/meyve tüketmek ya da protein ağırlıklı beslenmek vücudun ihtiyacı olan makro ve mikro besin öğelerini karşılamaya hiçbir zaman yetmez. Bu yöntemle başlangıçta biraz kilo verdiğinizi görseniz de, bir süre sonra su ve kas kaybı yaşanacağı için vücuttaki yağ oranı da artmaya başlayacak. Protein, yağ ve karbonhidratı dengeli alacak şekilde beslenin.
Sağlıklı yağları aşırı kullanmak
Sağlıklı yağların başında zeytinyağı gelir. Ancak sağlıklı olması kalorisini azaltmaz tüm yağların 1 gramı 9 kalori enerji içerir. Bu yüzden tüketiminde aşırıya kaçmamak gerekir.
Her gün tartılmak
Diyet programı uygulayan birçok insanın yaptığı en büyük yanlış her gün tartılmaktır. İlk bakışta kişinin kendisini kontrol etmesini sağlıyor gibi gözükse de, her gün hatta her yemek sonrası tartılmak motivasyonunuzu düşürebilecek en önemli unsurdur. Çünkü gün içinde vücudumuzda değişimler meydana geliyor. Ödem artışı ve kabızlık gibi durumlar toplam kiloyu etkileyebildiği için, tartıya çıktığınızda kendinizi kilo almış olarak da görebilirsiniz. İdeali; haftada bir gün, aynı kıyafetlerle, aynı baskülde, sabah aç karnına, dışkılama sonrası tartmak ve ağırlığı bir kenara kaydetmektir.
SAĞLIKLI ZAYIFLAMA, uzman desteği alınarak ve kişiye özel, haftalık yapılan vücut analiz ölçümü değerlendirilmesine göre yazılan beslenme programlarını içermelidir. Yaş, cinsiyet, yaşam tarzı ve kişinin davranış şekli en önemli noktaları oluşturmaktadır.