0
Balık Yemek İçin 9 Hayati Neden
Diyetisyen Merve Aksoy

İçerdiği vitaminler, minerallerle sofraların kralı balığı ne yazık ki yeterince tüketmiyoruz. Fosfor, kalsiyum, iyot ve vitamin zengini balık A, B1, B2 ve D vitaminlerini de içerir. Yağlı balığın daha fazla omega-3 içermesi nedeniyle de sağlığa daha yararlıdır.

  1. İçerdiği omega-3 sayesinde anne karnındaki bebeğin ve küçük çocukların beyin gelişimini olumlu etkiler.
  2. Romatoid artrit olarak da bilinen eklem iltihabı, bağışıklık sisteminin eklemlere saldırmasına yol açan kronik bir otoimmün bozukluk olarak tanımlanıyor. Şiddetli ağrı ve eklem aşınmasına neden olan hastalık, ciddi hareket kaybına yol açıyor. Genellikle 20-40 yaş grubunda ortaya çıkan hastalık, kadınlarda daha fazla görülüyor. İsveç'te yaklaşık 32 bin kadının katılımıyla 10 yıl süren araştırmada, haftada bir kez ringa, uskumru, sardalya, somon, alabalık ya da ton balığı gibi yağlı bir balık türünü tüketenlerde eklem iltihabı riskinin %35 azaldığı ortaya çıkmıştır.
  3. Bakteriyel enfeksiyonlarda mücadeleye katkıda bulunur.
  4. Kandaki kolesterolü düzenleyici etkisiyle kalp krizinin önlenmesinde önemli rol oynar. Kalp hastalıklarından ölüm riskini yüzde 36 oranda azaltır.
  5. Nişasta ve yağların parçalanarak vücutta kullanılmasına yardım eder.
  6. Balıkta karbonhidrat ve nişasta oranı çok düşüktür; bu da onu diyet yiyeceklerinin başına koyar, özellikle kolesterol sorunu olanlar için iyi bir besin kaynağıdır.
  7. Cilt rengini güzelleştirir.
  8. Saçların daha dayanıklı, parlak olmasını sağlar.
  9. Glokom (göz içinde basınç artması nedeniyle meydana gelen körlük) tedavisinde faydası vardır.

Balıkların lezzeti ve besin değeri bakımından uygun zamanlarda tüketilmesi önemlidir.

Kasım ayında tüketilmesi önerilen balıklar: Uskumrunun en iyi zamanıdır. Torik akışı başlamıştır. Pisinin en lezzetli olduğu aydır. Ekim ayında bol bulunan ve lezzeti olan balıklar kasım ayında da vardır.

Aralık ayında tüketilmesi önerilen balıklar: Uskumru, lüfer, palamut ve torik hamsi tekir bol bulunur.

Ocak ayında tüketilmesi önerilen balıklar: Uskumru, lüfer, palamut, istavrit. Kefal ve hamsi tam yağlı durumdadır. Çinekop, kofana ve mezgit ise pazarlarda kolayca bulunur. Tekir ve kırlangıç; bolca avlanır. Barbunya, kılıç ve mercan az tutulan balıklardır.

Peki balığın tazesini nasıl anlayacağız? 

Öncelikle gözler saydam, parlak ve içeriye çökmemiş, solungaçlar parlak kırmızı renkte olmalı, balık suya bırakıldığında dibe çökmemeli, pulları parlak ve gergin olmalı. Elinize aldığınızda kuyruğu sert durmalı, parmakla bastırdığınızda bir çukur oluşmamalıdır.